ÎN ATELIER. DIALOGURI DESPRE ARTĂ


 

     Pe Corina o cunosc de pe vremea când şi-a început cariera de dascăl de desen în acelaşi oraş cu mine. Viaţa ne-a împins de multe ori pe drumuri diferite, dar ne-am regăsit de fiecare dată, iar la începutul acestui an, iată-ne în atelier discutând despre artă.

Cu permisiunea ei, am selectat din discuţia noastră câteva secvenţe.

      Corina:  De ce “artă eco?” De la pictură la tapiserie, artă eco şi apoi “paper cutting”. Cum ai ajuns aici?

     Ecoarta: N-am pictat decât foarte puţin, adică în perioada când ai venit tu în oraş. Între timp am descoperit absolut întâmplător tapiseria şi m-am apucat de învăţat  “nodurile”. Se pare că nici tapiseria n-a fost ceea ce îmi doream, aşa că…

      Corina: Care este diferenţa sau asemănarea dintre pictură şi arta eco? Trebuie să recunosc că sunt grozave colajele eco! Privite de la distanţă, pare greu de crezut că sunt realizate din materiale reciclabile şi totuşi…

     Ecoarta: În pictură te exprimi prin culoare. Pata, ca element de expresivitate, ţi-o construieşti singur, iar dacă mâine nu te mulţumeşte, o refaci. Pentru un colaj eco, trebuie să-ţi cauţi singur “pata”, să desenezi elementul, să-l decupezi, să-l lipeşti. Dacă ceva ai greşit, ai compromis lucrarea. Trebuie să simţi culoarea, altfel nu poţi construi nimic.

    Corina: De la culoare la nonculoare. De ce alb?! Ceea ce ai postat pe blog este foarte frumos, dar nu se compară cu ceea ce am văzut în realitate. Incredibil câtă expresivitate poate avea o bucată de hârtie albă tăiată!

    Ecoarta: Hârtie tăiată, adică paper cutting. De ce alb?! Albul e doar aparent alb şi asta se poate vedea privind mai multe sortimente de hârtie. Fiecare sortiment are altă textură, iar eu nu fac altceva decât să mă folosesc de proprietăţile ei. Albul poate transmite o emoţie artistică în combinaţie cu tăietura. Tăietura este echivalentul liniei, dar şi petei din pictură. Sigur, nu orice hârtie se potriveşte “cutting-ului”. Aceasta trebuie să aibă o anumită grosime şi textură, iar construcţiile realizate din texturi diferite de hârtie şi combinate cu tăieturile dau ceea ce ai văzut. Restul, e poveste!

    Corina: Că ai adus vorba de poveste! Poveştile care însoţesc compoziţiile par foarte reale…

   Ecoarta: …sunt trăirile mele, reale, îmbrăcate în haina cuvântului!

  Corina: Am privit cu atenţie lucrările şi am găsit câteva elemente definitorii, constante. Aş dori să-mi spui ce înseamnă pentru tine părăluţa, fluturele şi melcul.

  Ecoarta: Părăluţa face parte din logo-ul meu şi este, după părerea mea, expresia modestiei. Înfloreşte de primăvara până toamna, acolo jos, prin iarbă, aproape nevăzută. Gingaşia ei o poţi vedea dacă te aşezi lângă ea, în iarbă. Melcul este expresia perseverenţei; îşi urmează calea fără să ţină seama de opreliştile ce-i apar mereu în cale. Fluturele! Frumoasa picătură- zburătoare de culoare ne atrage atenţia asupra efemerităţii!…

8 răspunsuri la „ÎN ATELIER. DIALOGURI DESPRE ARTĂ

    • Stiu si eu?! Poate doar vad altfel lucrurile! Cat despre „artisti!!” Nu ma consider neaparat o artista, ci doar un om caruia ii place frumosul, dar un frumos care, uneori, poate fi doar al lui!

  1. Cred ca de fiecare data cand creati aveti stari diferite. Perseverenta este reusita creativitatii dumneavoastra. Va multumesc pentru ca ne incantati si ma inspirati si pe mine. Poate o sa-mi gasesc si eu linistea candva pentru a ma exprima creativ, intr-un atelier al meu l acare visez demult.

    • Da, am stari diferite, care depind de ce vad, de ceea ce-mi sugereaza sau de ce amintiri imi trezesc. Sper sa-ti gasesti locul, dar mai ales spiritul care sa salasluiasca in inima ta pentru a te ajuta sa te exprimi intr-o maniera artistica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s