O ALTFEL DE DIMINEAȚA!Prin fereastra destul de mică, se strecoară o rază de soare…mă întorc cu spatele la geam și refuz să deschid ochii. Căldura adunată în pat peste noapte mă moleșește peste măsură, împingându-mă într-un somn greoi.
Mă trezește ciripitul unor păsărele și descopăr, nu fără oarecare surprindere, odaia din căsuță…
După moartea tatălui meu, am rugat-o pe mama să-mi îngăduie, în scurtele și rarele vizite, să folosesc eu căsuța. Tata a iubit-o enorm. Acolo le plăcea părinților să stea peste vară, iar iarna se mutau în casa mare.
E târziu, bine spre miezul zilei, dar eu nu mă simt deloc odihnită. Am citit toată noaptea. Sunt cărți peste tot, sub pernă și lângă, sub pat și lângă, pe măsuță…
O aud pe mama pe prispă. Bate la ușă și intră. Se așază pe colțul vechii lăzi de lemne și ea plină de cărți. Pe față i se citește dezamăgirea:
-Iar ai citit toată noaptea…
Iau prima carte ce-mi cade în mână, dându-i de înțeles că n-am chef de vorbă. O copertă colorată îi atrage atenția și își zgâiește ochii bătrâni:
-Ci-na…cu…Pi- ca-sso…Cine-i Picasso ăsta!?
-Un pictor!
O tăcere ce nu prevestește nimic bun inundă micuța încăpere.
-Îmi pare rău, zice încet și se ridică. Atâta m-a dus capu’!
Îi spun că așa a fost să fie, că decizia ei de atunci a fost totuși bună, că s-a gândit la viitorul meu…îi spun, pentru a câta oară!?, că după un an și jumătate am lăsat baltă facultatea de „disămn”, cum zice ea… știu că nu mă crede și, într-un fel, e și vina mea!
De la acel „nu” din copilărie, niciodată nu am mai discutat nimic pe această temă. Atunci am plecat pe un drum despre sau pentru care nu am mai dat socoteală nimănui.
Iau „Cina cu Picasso” și mă cufund în lectură. Mama intră cu o ceașcă de cafea și eu îl părăsesc pe Picasso pentru scurt timp…

14 răspunsuri la „O ALTFEL DE DIMINEAȚA!

 1. Eu încerc sa repar o alegere din adolescență care nu mi-a aparținut. Am lucrat 13 ani în învățământ. Aș fi ipocrită sa spun că mi-a plăcut. Nu, nu mi-a plăcut, a fost chinuitor. Dar mi-am făcut datoria cât am putut eu de bine, capricorn fiind, deci om al datoriei. Acum studiez ce îmi place și sper să și lucrez în domeniu. Oricum, sunt hotărâtă să nu mai revin la catedră. Sunt undeva la mijlocul vieții, statistic vorbind. Niciodată nu e prea târziu pentru unele lucruri. 🙂
  O zi frumoasă!

  Apreciat de 1 persoană

  • Irina, te inteleg perfect! Am lucrat si eu in invatamant, ani buni, cu drag de meserie, dar mereu a ramas si este inca acolo, sentimentul acela de neimplinire. Am incercat sa-l potolesc, dar era prea tarziu. Si eu sunt capricorn si, din pacate, m-am luptat cu morile de vant. Intr-o zi, am pus catalogul la locul lui, mi-am luat bilet de avion si am plecat…nu regret ca am plecat, nu mai am regrete in general, dar imi aduc aminte…de multe…si le pun pe hartie…doar bine iti doresc!

   Apreciază

 2. De cele mai multe ori deciziile luate de alţii pentru noi în copilărie ne marchează întreaga viaţă. Îmi pare rău să descopăr că nu ţi-ai urmat chemarea artistică. Doamne, de câte ori greșim noi, părinții, hotărând în locul copiilor noștri calea pe care s-o urmeze.
  Îmbrățișări!

  Apreciat de 1 persoană

  • Da, parintii decid pentru copii, ceea ce, in esenta, nu e chiar rau. Doar ca nu nimeresc intotdeauna cararea buna! Am avut o profesie frumoasa, cu infinite satisfactii, dar am avut mereu acel gust amar al neimplinirii. Am putut impleti munca cu arta, intr-un mod benefic si pentru mine, dar mai ales pentru cei din jur!
   As putea vorbi despre asta mult…
   Zi plina de liniste si bucurii!

   Apreciat de 1 persoană

 3. Nu oricine are acest privilegiu, sa se trezeasca în cântecul pasarelelor, dupa o „cina ” tainica si romantica, împartasita în „odaia din casuta” cu celebrul si inegalabilul si genialul Picasso ! 🙂
  O noapte si o duminica magnifica, draga Au(Ro)Ra… de la Eco !

  Apreciază

 4. Oare la câte am renunţat ca să ne fie bine? Sau mai bine. Nu ştiu cum ar fi fost dacă şi posibil ca asta să răscolească cel mai mult.
  Te îmbrăţişez tare, tare!
  Cred că voi lua şi eu cartea asta, am auzit multe despre ea.

  Apreciază

  • De renuntat, renuntam, dar ne e mai bine? Vrem certitudini. Eu, capricornul, vreau certitudini! Nu exista decat putine certitudini! In dragoste nu exista! Si atunci, nici „noi” nu va dainui! Inca mai caut variante la urmarea acelui „nu” din copilarie…nimic palpabil, nimic cert… E complicata viata, dar a mea nu mai mult decat a altora…
   Si-ti mai trimit un buchet de imbratisari!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s