MARIKA ŞI „KENT-UL”


Caut cu disperare cheile prin geantă. Evident că nu le găsesc! Ar fi chiar culmea să dau de ele.
O sun pe Marika şi apare draga de ea într-un suflet. Dincolo de bucuria revederii, descântă în ungureşte, ceva de genul „ce te-ai face fără mine!?”
Îmi trag bagajele în casă şi mă prăbuşesc pe pat. Sunt ruptă de oboseală, transpirată, după o călătorie de cinci ore cu autobuze fără aer condiționat şi cu temperaturi de peste 30°C.
-Doamnăăă, trezeşte-te! Ce-i cu tine!?
Pleoapele mi-s de plumb. O văd pe Marika ca prin ceață…îi aud vocea de parcă ar fi la capătul lumii…
– Ți-am pregătit baia…
Rufăria curată şi cafeaua tare mă aduc cu picioarele pe pământ.
Ar trebui să intru în atelier…nici nu mai ştiu când am intrat ultima dată…peste tot este el! Peste tot sunt pensule, tuburi şi borcane cu vopsele, crochiuri…pe şevalet, o icoană neterminată…pe peretele din stânga este autoportretul lui! Ştiu că este acolo, dar nu mă pot uita…încă mă doare şi-o să mă doară toată viața…îi aud vocea când m-a obligat să-i promit…ultima lui dorință mă biciuie şi strig pur şi simplu: „nu pot!”
Ies din atelier şi dau nas în nas cu Marika.Ține în mână un pachet de țigari „kent”. Sunt uluită şi nu-mi găsesc cuvintele, iar ea îmi spune:
– Am crezut că te-ai apucat de fumat!
Uimirea mea este totală, dar Marika mă lămureşte:
– Da’ strigai în somn: „nu pot” şi „ai kent”(I can’t!), iar eu am crezut că te-ai apucat de fumat prin străinătățurile alea ale tale…şi pleacă descântând ceva în ungureşte…

INCERTITUDINI II, compoziție proprie

27 de răspunsuri la „MARIKA ŞI „KENT-UL”

 1. Mi-ai amintit de o întâmplare asemanatoare petrecuta cu ceva vreme în urma, în care mama, în vizita la una dintre surorile mele din U.S.A, la o reuniune mai restrânsa, s-a facut de „banat” cu expresii mult mai paradoxale pentru americani si insistenta cu care le repeta aproape a stârnit panica în rândul americanilor…
  Imagineaza-ti ca mama este o fire voluntarista, ambitioasa si harnica, si încerca sa fie cât mai utila posibil la acea reuniune, insistând sa faca ea anumite lucruri în care neîndemânaticii americani nu se descurcau, iar aceasta expresie a ei… „fac io” a stârnit la început multa indignare, iar dupa ce sora mea a tradus, o veselie de nedescris si de neuitat. 🙂
  Un Weekend sublim cu liniste, bucurie si pace, draga Au(ro)ra de la ECO !

  Apreciază

  • Eu sunt o vorbitoare groaznică de engleză (înțeleg mesajul scris şi scriu destul de bine!), dar ştiu exact ce cuvinte/expresii să evit pentru a nu cădea în derizoriu. Eram sigură că acea construcție lingvistică a pricinuit necazuri.
   Sfârşit de săptămână binecuvântat!

   Apreciază

  • A fost un act de curaj să intru în atelier după mulți ani şi să-mi înfrunt propriile dureri. Sigur că nu am lucrat acolo. Mi-ar fi imposibil să creez ceva. Dar Marika a mea a fost atunci de tot hazul! M-a ajutat, fără să vrea, să depăşesc o criză emoțională. E o poveste şi cu cele două „Incertitudini”! Da’ cine ştie, poate le voi spune povestea!
   Mulțumesc!

   Apreciază

 2. Să mergi 5 ore cu autobuze nașpa fără aer condiționat, este de-a dreptul halucinant pe o căldură așa mare..

  Daca sa întâmplat pe bune și nu a fost poveste, chiar că este frustrantă experiența..

  Superbă pictura, când am vazut-o m-am uitat la subsolul imaginii convins că este de pe instagram, dar nu era 🙂
  Noapte Bună !!!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s