BONDARUL„Bondarul”, din ciclul „Printre ciulini”. Desen în tuş şi creioane colorate. Dimensiuni: 9/10.5 cm. Compoziție proprie

La nivel global, potrivit specialiştilor, bondarii sunt în pericol de extincție. Cauzele sunt multiple, de la încălzirea globală, folosirea pesticidelor, la boli şi pierderea habitatelor.
Curiozități despre bondari:
* Bondarul este primul polenizator care se trezeşte din hibernare. Condiția fiind o temperatură de cel puțin 5°C.
* El se trezeşte înainte de răsăritul soarelui (înaintea albinei!) şi îşi termină munca când se întunecă.
* Bondarul poate lucra în condiții „intolerabile” pentru alți polenizatori: pe vânt de până la 70 km/h; pe ceață sau ploaie; în sere/solarii.
* Ei vizitează mai multe flori pe minut decât albinele.
* Sunt mai puțin agresivi decât albinele.
Dacă aceste minime informații despre uimitoarea insectă care este bondarul v-au convins să-l priviți cu alți ochi, ar fi minunat!
În numele lui:
„MULȚUMESC!”

29 de răspunsuri la „BONDARUL

 1. Toate aceste informații chiar că dărâmă mitul cum că bondarii sunt leneși! Așadar, să iubim bondăreii, ciulinii și desenele care-i reprezintă! 😘

  • Ana, mulțumesc! Multă lume îi confundă cu…trântorii! Dar ei sunt foarte harnici, folositori şi simpatici! Bondarii chiar adoră florile ciulinilor!

   • Nici vorbă! Trântorii fac parte din familia albinelor! Bondarii o au organizare de „cuib” foarte interesantă! Deşi par greoi, ei sunt extrem de tenace în munca lor! Uneori cad rupți de oboseală în câte o floare! Mi-s foarte dragi!

   • Bine că m-ai luminat, chiar eram pe altă lume! 🙂 Stai că mai am o întrebare: ăia mari de tot, altoiți, înțeapă?

   • Nu ştiu la care ai făcut referire. Dacă te-ai referit la trântori, atunci trebuie să ştii că NU au ac, deci nu înțeapă! Dacă te-ai referit la „bărzăunii”, da, sunt extrem de agresivi şi înțepătura este extrem de dureroasă. Bondarii au ac, dar nu şi-l pierd dacă te înțeapă şi nici nu este foarte dureroasă înțepătura! Nu sunt deloc agresivi, doar dacă se simt în pericol te înțeapă! Sper că am reuşit să te lămuresc cât de cât. Eu sunt o iubitoare înrăită a animalelor şi a insectelor în special.

 2. Dragă Aura, desenul tău e de la superlativ în sus. E o minunăție… adorabilă! Pur și simplu m-a atins lila-ul ăla de ciuline atât de real, frunzulițele, bondarul cățărat și încadrarea din spate. Totul e minuțuios ales de tine. Felicitările mele, o adevărată capodoperă 🙂

 3. Un bondar mai temerar
  Solitar și cam hoinar
  A plecat de ieri de-acasă
  Florile ca să miroasă.
  Nu s-a ntors nici pân-acum
  Rătăcind mereu pe drum
  Florile, sunt o mulțime…
  Uite, chiar și-acest ciuline
  Îl atrage și-l poftește
  Să se-nfrupte cât dorește.
  -Mulțumesc domnule Scai
  Pentru toate câte-mi dai.
  Rogu-te acum mă lasă
  Să mă-ntorc și eu acasă.
  Că m-așteaptă mama mea
  C-un sărut…și o nuia!

  🙂
  Să iubim bondarii!

  • Sigur, bondarul cu pricina a ajuns la scaii mei! L-am văzut mai ieri lucrând de zor într-o floare de scaiete! O să-i spun că-l aşteaptă mama lui, dar teamă mi-e că şi-o găsi o „bondăriță” floridiancă şi-a rămâne pe aici!
   Sunt foarte sigură că tu îi iubeşti pe bondari!
   Mulțumesc pentru minunatele versuri!

 4. Aha. Deci trîntorii sînt micii imbecili cu cuib rotund sau conic care-ți fac serile praf la orice rază de lumină de la bec 😦
  Mereu i-am confundat, deși cu albinuțe am crescut în curte 🙂
  De desen ce să mai zic… ai o acuratețe de fotografie, dar fără plictiseala unei poze obișnuite. Pe toate, cînd le prind, le măresc și mă uit la precizia liniilor. E ceva frumos tare acolo 🙂

  • Trântorii sunt cei care fecundează matca în familia albinelor. Oricum, matca se împerechează o singură dată cu mai mulți masculi. Nu sunt „capabili” să adune polen, ei hrănindu-se exclusiv cu miere. Dacă părăsesc stupul, sunt victime curate, neputându-se hrăni. Toamna sunt alungați din stup şi mor în scurtă vreme. Cu toate acestea, ei au un rol important în viața stupului!

   • Erau bărzăuni ai mei. Mereu îi încurc :))
    Și nu înțeleg de ce, deși am recunoscut cuiburile imediat, puțini văd că le zic bărzăuni pe net, le zic în general viespi 🤔😁

   • Bărzăunii sunt nişte viespi foarte mari. Ei sunt deosebit de agresivi. Îşi fac cuiburile în pământ, spre deosebire de viespea-comună care îşi construieşte cuibul din…hârtie şi îl atârnă de ceva! Iată, viespile au inventat hârtia cu mult înaintea omului. Deci, materialul acela cenuşiu este hârtie!

  • Mă flatează aprecierea ta! Îmi place să desenez. Nu numai că mă relaxează, dar mă împinge într-o lume de poveste! Iar dacă reuşesc să bucur privirile cuiva, chiar şi pentru câteva clipe sau mai mult, atunci satisfacția mea este supremă!
   Mulțumrsc, Issa!💓

   • E aprecierea și uimirea aia anume pentru ceva ce tu nu știi să faci neam; deși am fost, prin școală, și la un curs de desen… cu muzica nici n-am mai încercat, fiecare cu ale lui, am concluzionat :))
    Cu mult drag!

  • Uite-aşa, bondarii mei şi-au găsit prieteni noi şi sper mai mulți! Şi dacă ducem vestea mai departe, poate reuşim să-i salvăm de la dispariție! Eforturile de a-i salva sunt dincolo de ce ne putem imagina!
   Mulțumesc de gând minunat!

 5. Chiar astăzi am văzut o emisiune despre bondarii importaţi din Italia și Olanda și nu puteam să cred că nici bondari nu mai avem pentru polenizare.
  Spre rușinea mea nu am știut că sunt atât de harnici.
  Încă un desen delicat asemeni fineții unei dantele.

 6. Chiar am vazut zilele trecute un reportaj in care un fermier din Romania povestea,ca este nevoit sa-si cumpere in fiecare an o familie de bondarI,deoarece acestia polenizeaza mult mai bine decat albinele,si obtine pe cultura de capsuni rezultate fabuloase.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s