ARTA LINIILOR


-partea a II-a

Este zentangle o artă la îndemâna oricui!? Oricine poate desena „zentangle”!? Dacă nu am creioane speciale sau alte instrumente de desenat, cum am văzut prin filmulețe, cu ce pot lucra!? O, dar nu am talent! Nu pot desena nici măcar o floare! Sunt sigură că fiecare dintre voi are nu una, ci multe întrebări! Dar la fel de posibil este să nu aveți nici o întrebare!

Voi încerca să lămuresc câteva aspecte legate de zentangle. Nu este nevoie de talent artistic, ci doar de dorința de a desena. Nu ai nevoie de un loc special amenajat, nici de instrumente scumpe sau de hârtie specială. În acest stil de artă nu se greşeşte, deci nu ai nevoie nici de radieră! Simplu de tot! Nu căuta perfecțiunea (încă!), iar dacă totuşi o linie nu este aşa cum ai vrut să fie, construieşte ceva pe sau lângă ea. Doar perseverând te vei perfecționa! Poți desena oriunde: în parc pe o bancă, în avion sau aşteptându-ți rândul undeva…pentru că arta zentangle te ajută să te relaxezi, să te concentrezi, îți alungă gânduri nedorite, iar timpul trece mai uşor!

Nu toată lumea va rezona cu ea, dar este posibil ca unii dintre voi să obțină rezultate deosebite sau chiar sa facă performanță!

Zentangle este folosit cu succes în diferite terapii recuperatorii. Personal, am folosit arta în terapiile remediale pentru copiii cu tulburări emoționale şi comportamentale, dar şi pentru cei cu dificultăți de învățare. Rezultatele au fost însemnate chiar şi în cazul copiilor cu intelect subliminal.

Prima întrebare care vi se roteşte în cap acum este: cum şi de unde să încep!?

Luați o bucată de hârtie, de preferat un sfert dintr-o coală A4. Cu un creion sau pix „încurcați” nişte linii care pot fi curbate şi / sau frânte. Veți obține câteva suprafețe pe care le veți acoperi cu modele.

Acesta este o „încurcătură” simplă.

Eu v-am pregătit pentru început câteva modele cu care să incercați să acoperiți suprafețele numerotate.

Vă doresc spor şi inspirație! Şiii…abia aştept să văd primele creații!

Va urma!

27 de răspunsuri la „ARTA LINIILOR

  • Tocmai ai confirmat că desenatul poate fi un exercițiu extrem de eficient pentru alungarea timpilor goliți de conținut! Iată, o elevă inteligentă a găsit soluția să-şi ocupe plăcut timpul în care profesorul avea altceva de făcut! Aşa este, tu desenai în zentangle de multă vreme! De fapt, de la desenul copiilor a pornit ideea!
   Sper că vei mai încerca!

   • Inteleg latura terapeutică a zentangle-ului, dar cred ca sunt îndeajuns de echilibrată pentru a nu avea nevoie de el. Mai văd si posibilitatea alungării plictisului, dar eu nu mă plictisesc niciodată. Culmea e că-mi amintesc că în adolescență mă ocupam de zentagle fără să știu că asta fac. 🙂 Am in minte o convorbire telefonică interminabilă cu un băiat, iar eu, la capătul celălalt al firului, desenam de zor margarete. Acum, la maturitate, sunt mult mai tranșantă. Se prelungește convorbirea prea mult, arunc un ”ooops, imi dă mâncarea în foc” și-am rezolvat problema. 🙂

   • Întotdeauna arta a fost folosită pentru alinarea durerilor de orice fel. Sunt convinsă că nu te plictiseşti niciodată, pentru că faci parte din acea categorie de oameni care nu au cum să se plictisească.
    Îmi place să cred că şi eu sunt (încă!) cu picioarele pe pământ, dar o zi fără să „zăpăcesc” câteva linii, o consider pierdută. Sau aproape pierdută. Am obiceiul ca dacă nu pot desena pe o hârtie, desenez în…minte! Mă consider doar o modestă desenatoare, dar care iubeşte tot ce este bun şi frumos pe lumea asta!
    Minunată să-ți fie ziua!

  • Nu ştiu cine sau câți vor rezona cu ideea de a încerca chiar şi pentru câteva minute să se joace cu creionul pe hârtie! Ar fi extrem de multe de povestit despre eficiența dovedită nu numai în diverse terapii, dar şi despre satisfacția de a putea crea ceva! Poate că în loc să…şi să…şi să…luăm o hârtie şi un creion şi tragem linii ca într-o joacă. Este un fel de yoga pentru minte!
   Încearcă şi vei reuşi! Succes!

 1. Băiatul meu, tocmai a învățat la plastica(si eu odată cu el) despre linii, forme, textura si culoare. Atfel nu știu mare lucru despre toate astea. Îmi place sa admir uite ca aflu tot mai multe de la tine. Multumesc!

   • Cred că e puţin exagerat „profesor excelent” şi ştii de ce!? Mereu am fost nemulţumită. De mine, evident! Dar dacă şi azi ţin legătura cu mulţi dintre foştii elevi, poate ceva-ceva a fost de capul meu!

  • Florina, nu cred că nu ai ceva talent la desen! Ştii de ce!? Tu ai simț artistic, iar eu cred doar că undeva, cândva şi cumva ai încetat să desenezi! Dar ți-a rămas acest simț pentru frumos! Dar poți începe să te joci! Pentru desen nu există limită de vârstă! Ți-o spune un om care ani de zile a lucrat cu copii care „eu nu ştiu să desenez o floare, doamna!” şi după puțin timp se revărsa pe suport un torent de talent! Iartă-mi modestia, dar cred că uneori am reuşit să rup zăgazurile ce înlănțuiau talentul! Cred, poate mă înşel!
   Imbrățişări!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s