Să scriu sau să nu scriu!? Îmi pun această întrebare de câteva zile şi nu-i dau de capăt! Am pornit acest blog cu hotărârea să vă arăt doar ce fac şi simt eu, iar ce vreau să scriu este ce simt eu despre ce a făcut altcineva.
De câteva zile nu am tras o linie şi mă simt de parcă nimic nu mai are sens. Dar mai bine să vă povestesc despre ce este vorba, poate scap de această senzație stranie!
Despre zentangle, arta liniilor, v-am spus câte ceva. Deşi este o artă de nişă, are tot mai mulți adepți, pentru că nu implică cheltuieli mari (doar dacă…), dar mai ales pentru că regula de bază este…fără reguli, în sensul că ai libertatea totală să te joci cu liniile. Părinții acestei arte sunt Maria şi Rick Roberts şi au lucrat câțiva ani până au conturat „stilul” şi abia prin 2004 au lansat spre lume primele „patterns”. Odată cu publicarea primelor modele, cei doi fondatori au iterat şi rugămintea de a crea altele noi; de a le îmbogăți pe cele existente, dar, extrem de important, să le ofere cât mai multor oameni! În aceste zile, cei doi fondatori au realizat un review „back to basic”, arătând celor interesați „punctul de pornire”! După mai bine de 15 ani, modelele zentangle sunt cu totul altceva, de-o finețe şi un rafinament demne de ideea de artă! Zilele trecute, comunitatea artiştilor zentangle a fost zguduită la propriu de un anunț şocant: cineva acuza pe altcineva de copierea lucrărilor sale. Cine sunt cele două persoane!? Acuzatoarea este europeancă şi am s-o numesc Elsa (că tot a trecut uraganul pe aici, disturbând ritmicitatea zilelor), iar acuzata este asiatică şi o să-i spun Kim. Kim este profesor certificat în zentangle de foarte mulți ani şi organizează permanent clase pentru învățarea zentangle în toată lumea şi mai nou online, unde locurile se ocupă în cel mult 24 de ore. Este foarte creativă, reuşind să „inventeze” lunar cel puțin două noi modele.
Elsa a descoperit zentangle acum 4-5 ani! Da, este talentată!
Ați observat că nu am făcut nici un fel de aprecieri la adresa creațiilor lor.
Care este dilema mea!? Dacă fondatorii au insistat pentru crearea de noi modele şi de a le prezenta oamenilor, dacă creatorii de modele îşi publică „invențiile” şi nu interzic folosirea lor, cum poți veni tu cu acuzația că cineva te-a copiat!? S-ar putea să vă vină în gând o întrebare, legitimă de altfel, seamănă creațiile celor două!? Nici vorbă! Cerul şi pământul! Kim ne-a povestit că este a doua acuzație pe care Elsa i-o aduce. Prima a fost în februarie, când Elsei i s-a blocat accesul la contul lui Kim.
Ce-aş face eu dacă eu m-aş trezi cu o astfel de acuzație!? Nu ştiu! Folosesc modelele, le îmbogățesc, le combin…printre linii sunt eu…liniile sunt sentimentele mele; trăiri pe care le materializez mai bine prin desen decât prin cuvinte. Gândesc fiecare secvență, iar finalizarea unei compoziții poate dura chiar şi o lună! Stau uneori în fața şevaletului ore fără să găsesc o soluție…mă plimb kilometri cu secvența lipită de creier şi nu găsesc soluția…îmi place să cred, vreau să cred că lucrările mele spun o poveste, că sunt poezii care bucură…
Maria şi Rick au lansat butada: „thinking outside the box!” E greu, nu!?
Deşi e clar că nu poate fi vorba de copiere, e clar că pe Kim o afectează asta. Că e pusă-n situaţia de a explica. Mi se pare absurd să insinuezi că te-a copiat cineva în condiţiile date. Dar probabil vor mai exista astfel de acuze dacă Elsa are obiceiul ăsta. Păcat!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
N-ai cum să copiezi, adică e o absurditate s-o faci! Ai la dispoziție mii de „patterns” şi ai şi un pic de talent şi tu ce faci!? Dacă eşti începător începe şi desenează „modelele”, unul câte unul, apoi combină-le cum vrei! Nu este exclus, dar puțin probabil să existe două combinații identice în acest caz! Chiar nu înțeleg sensul acuzațiilor! Elsa şi-a făcut un deserviciu mare: şi-a pierdut mai mult de jumătate din urmăritori, dar nu acesta este cel mai mare neajuns! Lumea se va feri să mai intre în contact cu ea şi mai este doar un pas până la izolarea ei. Nu vreau s-o judec, dar cred că nu a gândit suficient „acțiunea”! A fost primul caz e drept, primul de care ştiu eu, dar mie, personal, îmi scapă ceva! Într-un fel cred că ştiu, dar mă feresc să spun public! Ar fi ca şi cum aş pune paie pe foc! Ştii tu: „tăcerea e ca mierea” sau „dacă tăceai, filozof rămâneai”!
🤗
ApreciazăApreciază
Şi mie mi se pare ceva suspect aici, şi eu nu ştiu amănuntele, ştiu doar ce ne-ai spus tu. Deci ceva e. Şi mai bine să nu ştim ce. Oricum, păcat. Că da, are multe de pierdut.
ApreciazăApreciază
Nici eu nu ştiu mai mult decât am spus! Adică mai ştiu numele afişat, ce profesie a avut şi țara de origine, dacă aceste date sunt reale! Eu m-am liniştit într-un fel, în sensul că oricine şi oricând te poate acuza nu numai de plagiat, ci şi de alte lucruri!
Mulțumesc! Numai bine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pentru ca esti singurul artist pe care-l stiu care foloseste tehnica aceasta, e greu sa ma pronunt legat de cum ar putea fi copiat asa ceva, dar mie imi face impresia ca aici este vorba de inspiratia fiecaruia, de a strecura simboluri, care sunt totusi finite si de a realiza cat mai multe combinatii inedite. Inspiratia e una, copierea e alta. Asa cum bine zice domnul Condei, mai sus, copierea e copiere, practic plagiat. Sa iei ceva copy-paste. Cred mai degraba ca e o forma de a-si face reclama gratuita.
ApreciazăApreciază
Probabil că există şi în România artişti zentangle. Incă nu am întâlnit pe nimeni, dar în lume sunt peste 40 de mii. Cei mai mulți sunt asiaticii, apoi americanii şi europenii. Aşa cum am spus, sunt organizate frecvent cursuri pentru învățarea zentangle. Evident că profesorul prezintă nişte „modele” pe care cursanții le reproduc aidoma sau le modifică. Cursanții le publică online cu mențiunea că sunt de la cursul profesorului X. Apoi fiecare cu imaginația lui. Ce creează, ține doar de imaginația lui. Sincer, nu cred în ideea de copiere şi ştii de ce!? Sunt mii de modele pe care le poți combina cum vrei. Şi încă un lucru interesant: suprafața pe care lucrează este în general mică, cam 9 cm pătrați, deci în câteva minute poți termina compoziția. Eu lucrez pe suprafețe mari, 10/15 cm; 15/21cm (pentru plăcerea mea!), iar compozițiile pe comandă sunt mari de tot!
Mulțumesc pentru trecere şi gând bun lăsat aici!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oricum ar fi, sunt superbe. ❤ Da, tocmai asta nu inteleg nici eu despre copiere in acest aspect. De aceea cred ca pur si simplu a vrut sa agite apele putin.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A reuşit să le agite bine de tot, că au format un torent puternic care i-a „măturat” mai mult de jumătate din urmăritori, dar nu acesta este cel mai neplăcut lucru acum pentru ea! Şi-a pierdut credibilitatea, lumea se va feri de ea ca de foc. Până incidentul va fi uitat, va trece multă vreme!
🤗
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Copiere este atunci când prezinți ceva întocmai ca și originalul, dar sub semnătura ta. Altfel este doar inspirație. Se întâmplă oriunde. În muzică, în literatură și în artă plastică. Absolut peste tot, chiar și în inventică. Modestia este o calitate omenească foarte apreciată numai că face de puține ori casă cu artistul, el fiind îndeobște un om orgolios. Da! Așa e din păcate și trebuie s-o recunoaștem!… De aceea dacă privim în jur sau mai ales în trecut, vom descoperi atâția oameni mari, care deopotrivă se bucurau de stima și aprecierea noastră, însă ei între ei nu s-au înțeles deloc. Trebuie să luăm lucrurile ca atare și să trecem cu vederea aceste aspecte de caracter. Artistul va fi iubit pentru ceea ce creează, nu pentru cum este. Iar modestia s-o iubim în continuare ca pe un deziderat, o calitate sufletească rară și de preț, o gingașă brândușă ce abia se vede din omăt.
ApreciazăApreciază
Artiştii şi modestia!? N-ai să vezi prea des, deşi există, iar eu am cunoscut câțiva! Şi în arta plastică se practică reproducerile şi încă din cele mai vechi timpuri. Marii artişti ai lumii şi-au început drumul spre glorie reproducând sau pictând strict după indicațiile unui maestru. Şi mi-am adus aminte de câteva lucruri interesante. Sunt convinsă că le ştii, dar eu tot ți le spun!😊 Michelangelo Merisi da Caravaggio (îl ador!) a fost indiscutabil un geniu în artă. Şi-a început ucenicia pictând la indicațiile maestrului său până într-o zi…el a revoluționat arta vremurilor lui şi pentru toate vremurile. Chiar şi numai dacă ne lăsa „clar-obscurul” era genial. Dar a fost mult mai mult! În urma lui a rămas un curent artistic internațional „caravaggismul”. Omul Caravaggio!? Şi-a trăit toată viața cu oamenii legii pe urmele lui! Oare a fost conştient cât de genial este!? Artiştii nu au fost nişte sfinți. Dincolo de talentul lor genial, au fost oameni cu bune şi mai puțin bune.
Artiştii şi orgoliile!? Sigur că sunt orgolioşi, dar există şi excepții! Nu ştiu dacă ai citit ultima „bombă” din artă! Ei, bine, uite ce-am aflat! Toată lumea ştie că „Monna Lisa” a fost pictată de Leonardo da Vinci. Multă lume ştie că nu are gene. Multora li s-a părut că este cam prea bărbătoasă. Şi încă multe altele. Întors pe toate fețele, examinat cu toate metodele posibile, tabloul ridică (şi va ridica etern!) intrebări. Ultimele examinări au scos la iveală ceva interesant. În locul unde ar trebui să fie genele par a exista nişte litere „MBDRMF”, care au fost traduse aşa: „Michelangelo Buonarroti di Roma Me Facit”! sau „Michelengelo Buonarroti la Roma m-a creat!”. Cine nu ştie că cei doi titani au fost nu numai contemporani, dar şi rivali orgolioşi, fiecare fiind conştient de valoarea celuilalt. Cum s-a ajuns la această concluzie!? E o poveste lungă. Ți-o pot spune în cazul în care nu o ştii, nu o găseşti şi te interesează.
Revenind la tema articolului! Cred că a fost vorba de prea mult orgoliu şi o totală lipsă de modestie. Este important pentru sănătatea noastră mintală să ştim exact unde ne aflăm. Nu înseamnă că dacă ai un pic de talent eşti genial. Şi iarăşi nu înseamnă că având talent ai dreptul să discreditezi pe cei din jur. Eu sunt o modestă desenatoare şi sunt conştientă că există mult mai mulți foarte buni decât mine. Desenez de plăcere, este modul meu de a mă deconecta de la vacarmul lumii…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Din ce am citi eu toți artiști se inspira, să copiezi nu ai cum, aici unde arta e finețe si rafinament. E nevoie de talent, apoi de inspirație, în toată arta scrisă sau vizuală. Se știe că multi pictori din secolele trecute au fost clar surse de inspirație dea lungul timpului. Tehnici diferite.
Multă inspirație îți doresc, și o vara splendidă!
ApreciazăApreciază
Normal că-i greu. Oamenii sunt ciudați… artiștii și mai și. Bine zice Issa. She should know. 😀 Kidding. Și tot ca Issa am impresia că tu ești de partea lui Kim. Oricum, dacă s-a inventat un program de computer care ia operele așa-zis ale lui Shakespeare și le analizează ca vocabular, sintaxă, topică etc și apoi decide paternitatea textului, cât de greu ar putea fi să analizezi creațiile celor două cu un alt program de calculator și să afli dacă acuzațiile lui Elsa sunt fondate? Sau nu-i atât de simplu?
ApreciazăApreciază
„She should know!?” She certainly knows…maybe…I think so…I don’t know!
Ai dreptate, artiştii sunt ciudați! Vai de cei ce stau în preajma lor!🙈 Dacă sunt de partea lui Kim!? Da, sunt, i-am şi tramsmis un mesaj de susținere. Am apreciat-o că nu a aruncat cu „pietre” în Elsa, a expus faptele, într-un fel ignorând-o, cum de altfel cam toată lumea aşa a făcut. Kim este generoasă, găsind pentru mulți artişti cuvinte de apreciere. M-am bucurat şi eu de atenția ei, apreciindu-mi multe lucrări. Dar şi Elsa mi-a apreciat lucrările! Teoretic pare simplu să analizezi două compoziții, doar că, în cazul celor două, diferențele sunt evidente! Kim nu va întreprinde alte demersuri să dovedească ce!? Mii de cuvinte s-ar putea scrie despre acest subiect, dar nu am s-o fac! Mi s-a mai diluat nedumerirea!
Thanks a lot, Jo!
ApreciazăApreciază
Da, este întotdeauna bine să vorbești despre ce te frământă. Răspunsul este în tine, a fost tot timpul, dar simplu fapt că ți-ai aranjat gândurile în ordine pe hârtie, ți-a oferit claritate. Cât despre Issa, ce-am spus, am spus cu admirație. Ea este în sfere înalte, eu cu picioarele pe pământ. Avantaj ea. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Până n-am scris nu am putut lucra! Am vegetat! Fiecare cu sferele lui! Unele sfere plutesc şi fie se înalță spre necuprinsul albastru, fie coboară spre abisul întunecat…depinde cum te zbați să ieşi la liman…🤗🤗🤗
ApreciazăApreciază
Hăurile mele sunt înverzite și pline de floricele de câmp. Sunt o optimistă incurabilă. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
că vorbele rămîn și după aia, asta ține de om, nu de artist…
ApreciazăApreciază
din cît înțeleg eu, Elsa e dusă cu pluta – da, știu, artiștii sînt oricum duși, dar unii mai mult decît alții – și, în caz de acuză concretă, orice tribunal ar trebui, pe baza celor declarate de fondatorii ramurii artistice, să declare nul procesul, implicit acuzația.
ApreciazăApreciază
Este clar cine are dreptate! Şi la fel de clar este că artiştii sunt plini de ciudățenii, dar totuşi să-i dăm Cezarului ce i se cuvine! Nu cred că Kim îşi va căuta dreptatea în justiție. Ea deja şi-a făcut dreptate: a expus faptele, cu probe concrete, şi a lăsat urmăritorii ei să judece! Orice artist care se respectă, nu copiază, semnează şi expune! Mai ales acum, în era digitală! Mulțumesc, Issa!
ApreciazăApreciază
Știi, situația e controversată, însă citind articolul tău mi-a venit ideea că poate fi un PR cu acordul ambelor părți.
ApreciazăApreciază
In lumea asta nebună, orice este posibil! Dar…Kim nu are nevoie să atragă atenția asupra creațiilor ei. Are bine peste 3 mii de urmăritori şi o activitate artistică ce greu poate fi echivalată.
Mulțumesc, Emilia!
ApreciazăApreciază
No io amu ma găndesc in mintea mea ca sa-l fereasca Bunul Dumnezeu pe ăl de te acuză pe nedrept! Ardelanu indura mult da si cand n-o mai face!
Pe de alta parte cel care acuza de asa ceva e nesigur sau vrea popularitate cu orice pret! Sigur mai exista si acuzatii pe „drept”dar daca nu-i copie 1 la 1 atunci e greu de demonstrat dreptul asta! Si chiar mai e copie? In muzica „fura” toti de la clasici sau unul de la altul si uneori piesa noua e mai iubita decat originalul! Pe de alta parte la poezie eu am impresia ca primul vers il cere pe al doilea si al doilea pe al treilea si e greu pornind de la aceelasi punct sa mergi in directii opuse!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Chiar nu ştiu ce aş face! Dar nu cred că mi-aş căuta „dreptatea” în justiție! Ar însemna să pierd timp şi energie să dovedesc că fiecare centimetru pătrat este creația mea! Ai pus perfect punctul pe „i”, că rar de tot reuşesc unii să creeze ceva nemaivăzut, nemaipomenit, nemaiîntâlnit! Dacă plouă şi o sută de poeți scriu depre ploaie, înseamnă că au copiat unii de la alții!? Şi dacă le dai cuvinte-cheie obligatorii, lucrurile se complică, dar nu-i poți acuza de copiere!…A vrut popularitate!? După părerea mea, proastă modalitate şi-a ales! Tocmai m-am uitat pe profilul ei! Şi-a pierdut muuulți urmăritori. Ştii ce cred eu!? Prea alergăm după faimă, prea vrem să fim în frunte, prea, prea. Dar acolo mai pe la mijlocul şirului de ce nu-i bine!? Ce câştigăm!? Nimic! Sunt orgolii şi-atât! In activitatea mea profesională am fost sus, foarte sus (o pot demonstra în orice clipă!), şi !? Ce-am câştigat!? Am pierdut! Am pierdut timp prețios pe care puteam să-l petrec cu ai mei! Timpul meu l-am oferit şi altora! A trecut, dar cu ce preț!?
Mulțumesc, vărule!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Pai raspunsul tau arata intelepciune, multa intelepciune la care majoritatea nu ajung niciodata! Sa fi primul, cel mai bun in lucruri ne-esentiale suntem invatati de mici! Sa fim barem mediocrii in lucruri esențiale nu ne spune nimeni!
Apoi mandria castigata te opreste sa mai fi om vreodată! Am avut o soarta asemanatoare varuta si eu aveam un „viitor stralucit” in fată pe care l-am cedat pentru o viata cinstita platita cu sudoare. Acum dupa ani sunt bucuros ca a fost cum a fost. Am avut doar de castigat!
ApreciazăApreciat de 2 persoane