O DATĂ- N VIAȚĂ…


„Chiar este un Grigorescu original!?, întrebam (a câta oară!?) și mă minunam precum un copil ce atinge jucăria văzută multă vreme într-o vitrină. Mi s-a părut în acele vremuri un lucru extraordinar, simțindu-mă mai bogată și mai împlinită…dar n-am visat…

N-am visat, răsfoind albume de artă, să văd undeva, cândva o operă de artă a unui mare pictor, în original. N-avem cum să visez așa ceva.

De-a lungul anilor am vizitat multe muzee, cu la fel de multe expoziții, cu exponate din toate domeniile și din toate timpurile. Și nici atunci n-am visat!

După o așteptare de câțiva ani, a apărut și vestea că se poate, în sfârșit, vizita „The John and Mable Ringling Museum of Art” din Sarasota, Florida.

Despre istoria acestui mare centru de cultură și artă, întinsă pe aproape un secol, nu voi scrie pentru că există site-uri care pot furniza toate informațiile dorite. Însă ceea ce eu vreau să spun este ce am simțit (dacă voi avea cuvinte potrivite!), despre uimirea în fața acestor neprețuite comori. Acest centru de cultură și artă se află pe malul oceanului și se întinde pe o suprafață de aproximativ 70 acri (cam 30 ha).

Ce poți vizita?

*Pavilionul de sticlă Kotler-Covill, este chiar la intrare.

*Teatrul istoric Asolo

*Biblioteca de artă

*Centrul de învățare Tibbals

*Grădina piticilor

*Grădina de trandafiri și grădina secretă

*”Ca’ d’ Zan”, adică „House of John”

Toate acestea sunt înconjurate de o superbă grădină „botanică” (zic eu!) care cuprinde peste 2400 de arbori, cel mai interesant este „Banyan” sau arborele- pădure. Ca să vizitezi grădina ai nevoie de câteva zile. Este mai mult decât o pădure amenajată, este o imensă expoziție de cópii ale unor celebre sculpturi, peste care tronează „David” a lui Michelangelo.

Am lăsat la urmă locul cel mai vizitat „Palatul Roz”- în stil renascentist- care găzduiește 21de galerii de artă: pictură europeană din sec. XVI- XX. Colecția cuprinde peste 10 mii de obiecte (picturi, sculpturi, desene, imprimeuri, artă decorativă și peste 10 mii de fotografii) din cele mai vechi timpuri (î. e. n.) și până în prezent.

Am intrat în prima sală a galeriei de artă și uluită de ceea ce vedeam, doar când am ajuns la ultima pictură mi-am dat seama ce vedeam! M-am oprit și am spus cu voce tare: „Chiar este un Rubens original!?” Vocea mea a sunat precum zgomotul produs de o pietricică ajunsă pe un geam! Câțiva vizitatori mi-au zâmbit…Și m-am întors și am stat uluită, fascinată în fața fiecărui tablou! Era mai mult decât mi-am putut imagina, mai mult decât, poate doar în subconștientul meu, aș fi putut visa.

Și era acolo nu numai Peter Paul Rubens, ci și Diego Velázquez, Paolo Veronese, Anthony van Dyke, Tintoretto, Tițian, El Greco, Thomas Gainsborough și nu numai!

In cele patru sau cinci ore, doar această galerie am reușit s-o văd, pur și simplu nu m-am putut grăbi, am savurat fiecare lucrare, în fiecare secundă. Și m-am simțit unică, binecuvântată, dar și atât de mică în fața acestor neprețuite comori ce-au supraviețuit tuturor vicisitudinilor secole de-a rândul.

Pe lângă aceste magnifice opere, am admirat și alte exponate provenind din această parte a lumii. Impresionant totul! Și nu pot încheia fără să spun cât m-a impresionat măiestria artistică a exponatelor cu vechimi de sute de ani sau chiar dinaintea erei noastre.

Și ultimul meu gând se îndreaptă spre cei doi magnifici: John și Mable Ringling care și-au cheltuit toată averea, ridicând de la zero, acest complex și dăruindu-l oamenilor din Florida, dar și lumii.

Și tot o dată-n viață a fost și Dalí și Picasso! Dar despre ei… altă dată!

Sunt doar câteva poze, din, poate, sutele pe care le-am făcut!

Aș fi ipocrită să vă îndemn să vizitați muzeul, dar dacă „o dată-n viață” ajungeți în acest colț de lume, partea central-sudică a Floridei, vizitați orice muzeu. Vă asigur că nu veți regreta. Cât despre vizitarea acestui muzeu, dacă va fi să fie, aveți nevoie de mult timp, poate mai mult decât o săptămână. Eu am fost de 5 (cinci) ori și încă nu am văzut toată grădina…

Uluitorul Banyan, arborele-pădure!

6 răspunsuri la „O DATĂ- N VIAȚĂ…

 1. Chiar este deosebit locul. Pentru că suprafața pe care se întinde este foarte mare, cu multe clădiri și costurile întreținerii sunt pe măsură. Încă nu am reușit să văd tot ce este acolo, multe clădiri sunt închise pentru renovare/ reconfigurare. Apoi ai nevoie de timp. Mie (🫣) îmi vor trebui ani să văd, așa cum vreau eu, tot ce este acolo. Picturile! Te uiți la picturi de sute de ani și ai impresia că sunt nou-nouțe. Sunt impecabile. Ori mai vezi picturi mai noi pline de crahle (crăpături!) sau pânza flutură-ntr-o parte. Sigur, arta evoluează! Puțini pictori (sau deloc!) mai lucrează așa: adică să întindă ei pânza pe șasiu și să o grunduiască. Rețeta de grund este complicată, știu de la fostul soț. Azi se găsesc pânzele gata pregătite. Și nu ai de ce te mira de calitatea impecabilă a celor făcute acum sute de ani. Apoi sunt tot felul de obiecte dinaintea erei noastre sau din primele secole după. Stai și le privește și nu-ți vine să crezi că oamenii aceia au putut realiza așa ceva în vremurile acelea.
  Senzația pe care ai avut-o privind manuscrisele o cunosc. Am avut norocul să văd multe multe obiecte unice și neprețuite!
  Ceea ce n-am scris este și despre ce se mai găsește aici: spații de joacă pentru copii; spații de relaxare pentru adulți; cafenele, ceainării japoneze, restaurante.
  Mulțumesc de trecere!

  Apreciază

 2. Incredibil de frumos și interesant un asemenea loc. Cinste celor care au lăsat altele la o parte și l-au construit și „mobilat” cu atîtea minuni.
  O singură dată am văzut și eu niște manuscrise ale lui Eminescu, sub o cupolă de sticlă, undeva, într-un loc cu acces interzis momentan… Nu s-a pus problema atingerii.lor, dar senzația a fost, cred, aceeași ca a ta în fața unor originale ce au schimbat lumea artei la vremea lor.

  Apreciat de 1 persoană

  • Au fost mai multe vizite acolo, dar aceasta a fost cea mai frumoasă. Muzeul este într-o amplă reorganizare, redefinire, reconstrucție. Multe dintre clădiri sunt închise de mulți ani, probabil și costurile sunt uriașe, dar eu aștept noi oportunități de a mă reîntoarce. Mă bucur că ți-a plăcut!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s